zondag 29 april 2012

Van mijn Oma heb ik haken en breien geleerd

Ik was vanmorgen weer redelijk vroeg uit de veren, en dat betekend voor mij dat ik heerlijk een uurtje voor mezelf hebt om te haken vanmorgen. Ik was bezig met de Neverending Granny square voor mijn moeder die overigens al lekker begint op te schieten.


Moest ik in ene denken hoe ik haken en breien heb geleerd.
Ik ben linkshandig en op school in de 2de klas lagereschool ( tegenwoordig groep 4 van de basisschool) moest er op een gegeven moment gebreid worden op zich prima, maar als je linkshandig bent heb je daar iets meer aandacht voor nodig.
De juffrouw deed het voor en dan moesten wij het nadoen, maar als je linkshandig bent moet je alles andersom doen en dat weet ik nu maar toen snapte ik er helemaal niets van.
Dan maar naar de juf toe, deed ze het voor hoe ik moest breien terwijl ik voor haar stond, ik kan je nu vertellen dat is gedoemd te mislukken, maar goed dat ging er bij haar niet in.
werd weer terug gestuurd, maar was nog niets wijzer geworden, na verschillende keren bij de juf te zijn geweest, gooide ze mijn breiwerk (of wat daar voor door moest gaan) op haar bureau en zei ga jij maar lezen want je leert het zo nooit. Au, dat vond ik niet leuk om te horen, maar lezen deed ik graag dus dat vond ik dan weer niet zo erg, maar ik vond allemaal niet leuk dat kan ik je wel vertellen.

Thuis gekomen heb ik het allemaal verteld, mij moeder was nou niet echt blij  met de juf (zal ik maar zeggen) maar mijn oma was er ook en die breide en haakte altijd, er was alleen maar aan ze was zeer slechtziend je kon wel zeggen dat ze blind was en dat vanaf haar 18de jaar, dus ze had alles nog ziend geleerd.

In ieder geval pakte mij oma een knot wol uit haar breitas en een paar breipennen en begon met opzetten, maar ze zei tegen mij dat ik achter haar moest staan zodat ik kon zien hoe zij dat deed, ik kan je zeggen dat ik de rest van de middag bezig ben geweest, dan had ik weer een pen klaar en dan ging me oma voelen of ik het goed had gedaan en of er nog de juiste aantal steken op mijn pen stonden, maar die zelfde middag kon ik nog breien en de volgende dag moest ik maar naar mijn oma gebracht worden want van zo'n vreselijk mens kon ik toch geen haken leren en ze maakte goed duidelijk dat dat niet aan mij lag maar wel aan de juffrouw.

Haken doe ik wel iets anders dan de meeste heb ik gemerkt, stokjes bijvoorbeeld steek ik van achteren in, maar het principe blijft het zelfde, dat heeft mij oma nooit gemerkt want ze kon het immers niet zien en ik heb er geen erg in gehad ik ben er eigenlijk nog maar kort geleden achter gekomen dat ik dat precies andersom doe.

3 opmerkingen:

 1. Het staat er heel erg leuk bij!!
  Leuk hè, granny square haken!
  Ik vind het alvast wél leuk:)
  Bedankt voor het bericht!!
  Groetjes, Caren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk verhaal om te lezen!
  Ik kon het gelukkig wel heel goed met de handwerkjuf vinden, en thuis was er mijn moeder die alles kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij was het een drama, maar gelukkig had ik mijn Oma nog die heeft mij de basis uitstekend geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Rijsenhout, Nood-Holland, Netherlands